11. Ιουλίου 2022
Τα ηχητικά βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα
Τα ηχητικά βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα

Η ακρόαση παραμυθιών και η μάθηση μέσω ηχητικών βιβλίων μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τα μικρά παιδιά. Πριν καν ξεκινήσουν να διαβάζουν εξοικειώνονται με τα βιβλία, μέσα από την αφηγηματική τους μορφή, και αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες όπως και δεξιότητες ακρόασης, συγκέντρωσης και μάθησης.

Η αφήγηση ιστοριών είχε πάντα τη δύναμη να μαγεύει και να συναρπάζει τα παιδιά από την αρχή του προφορικού λόγου. Έρευνες δείχνουν ότι τα ηχητικά βιβλία για παιδιά δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικά όσο σήμερα. Μετά από μία μακρά περίοδο κλειστών σχολείων και καραντίνας τα παιδιά μας ήταν από τις κοινωνικές ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο. Η κοινωνικοποίηση τους περιορίστηκε σημαντικά όπως και η εκπαίδευση τους, με πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνουν πλέον την πρόσβαση σε ηχητικά βιβλία και αφηγηματικό περιεχόμενο για παιδιά που έρχονται να καλύψουν μέρος του κενού που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αφηγηματική εξιστόρηση παραμυθιών εισάγει τους προ-αναγνώστες και τους αναπτυσσόμενους αναγνώστες στο μαγικό κόσμο των βιβλίων πολύ πριν μπορέσουν να διαβάσουν από μόνοι τους. Η ακρόαση ηχητικών βιβλίων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρώιμης γλωσσικής και λογοτεχνικής ανάπτυξης ενός παιδιού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ηχητικά βιβλία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα μικρότερα παιδιά (0-8 ετών) καθώς συμβάλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και κατανόησης της γλώσσας. Το αφηγηματικό περιεχόμενο ωφελεί αποδεδειγμένα τις αναγνωστικές δεξιότητες των παιδιών αλλά και την ψυχική τους ευεξία και συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε περισσότερο και ποιοτικότερο προφορικό λόγο από βρεφική ηλικία έχουν καλύτερες γλωσσικές ικανότητες σε ηλικία πέντε ετών από άλλα συνομήλικα παιδιά. Αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο και στη μετέπειτα ζωή του ανθρώπου. Μέσα από παιδικά audiobooks τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα ευρύτερο λεξιλόγιο το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην άρθρωση, στην προφορά, στην κατανόηση και φυσικά στη διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων των παιδιών.

Τα παιδικά ηχητικά βιβλία καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία

Η οικογενειακή ενασχόληση με τα βιβλία ενισχύει σημαντικά τη φιλαναγνωσία και είναι μία από τις ποιοτικότερες μορφές χρόνου που μπορεί να περάσει μία οικογένεια. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δύο νέους αποδίδουν το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση βιβλίων στη συστηματική επαφή τους με ηχητικά βιβλία από μικρή ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα ηχητικά βιβλία απαιτούν τις ίδιες γνωστικές δεξιότητες με την ανάγνωση μίας έντυπης μορφής, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που χρειάζονται τα παιδιά για να διαβάζουν σωστά.

Τα ηχητικά βιβλία συναρπάζουν τους διστακτικούς αναγνώστες

Η μέση διάρκεια συγκέντρωσης και προσοχής των παιδιών έχει μειωθεί με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην αντιμετωπίζουν πια την ανάγνωση ως έναν διασκεδαστικό τρόπο να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολεύονται στην ανάγνωση. Τα audiobooks αποτελούν μία εξαιρετική εναλλακτική και δημιουργούν μία γέφυρα μεταξύ αυτών των παιδιών και των βιβλίων.

Ποιοτικός οικογενειακός χρόνος

Τα audiobooks καθιστούν εύκολη την ακρόαση βιβλίων με την οικογένεια, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Η ευκολία χρήσης των ηχητικών βιβλίων ανοίγει πολλά χρονικά παράθυρα που μπορεί μία οικογένεια να εκμεταλλευτεί για την ακρόαση ενός αγαπημένου βιβλίου.

Δεκάδες ελληνικά παιδικά audiobooks, μόνο από 3,90€/μήνα!

Η TapeTales αναγνωρίζοντας τα οφέλη των ηχητικών βιβλίων στις παιδικές ηλικίες σας δίνει απεριόριστη πρόσβαση σε δεκάδες παιδικά ηχητικά βιβλία που μπορείτε να ακούτε με τα παιδιά σας ανά πάσα στιγμή μέσω της ψηφιακής της εφαρμογής. Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας εδώ και απολαύστε 14 ημέρες δωρεάν δοκιμής!

Στην TapeTales θα βρείτε ηχητικά βιβλία ικανά να ψυχαγωγήσουν αλλά και να εμπνεύσουν ακόμα και τους πιο μικρούς μας φίλους. Από τους διαχρονικούς μύθους του Αισώπου και την ελληνική μυθολογία μέχρι τις μαγευτικές ιστορίες του Όσκαρ Ουάιλντ και τα κλασικά παραμύθια, όλα ζωντανεύουν μέσα από φωνές αγαπημένων ηθοποιών και πρωτότυπης μουσικής.

Σύντομα θα έρθουν και βιβλία ενηλίκων σε κατηγορίες όπως: Λογοτεχνία, Ψυχολογία, Πολιτική, Οικονομικά, Αυτοβελτίωση, Βιογραφίες κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες στο tapetales.gr!

Πηγές:
https://www.booktrust.org.uk/news-and-features/features/2022/january/how-audiobooks-can-help-children-fall-in-love-with-reading/
Music photo created by Holiak - www.freepik.com

logo

Ελληνικά ηχητικά βιβλία και αποκλειστικά podcasts!

Κοινωνικά Δίκτυα

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
LinkedIn
© TapeTales 2022